De gereedschapskist van een (hobby) Cocktailshaker

Of je nu een professionele bartender of cocktailshaker bent of gewoon thuis cocktails wilt maken voor vrienden, er zijn bepaalde spullen die je nodig hebt om de perfecte cocktail te maken. Hier het essentiële gereedschap dat je nodig hebt om een mooie cocktail op tafel te zetten. 

De cocktailshaker
Verreweg het belangrijkste gereedschap om een cocktail te kunnen maken en koelen is een cocktailshaker. Er zijn weinig cocktails die je zonder maakt.

Er zijn twee soorten cocktailshakers: de Boston shaker en de Cobbler shaker. De Boston shaker bestaat uit twee metalen beker die in elkaar passen en worden gebruikt als een paar om de ingrediënten te mengen. De klassieke Cobbler shaker bestaat uit drie delen. Het heeft een metalen beker, een kokervormige bovenkant met ingebouwde zeef waar een dopje op past. Het kiezen van de juiste cocktailshaker is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en ervaring.


Het barmaatje
Een ander onmisbaar stuk gereedschap is het barmaatje of jigger. Deze is nodig om de juiste hoeveelheid drank af te meten die nodig zijn om de cocktail te maken. Het is een kleine kegelvormige maatbeker met twee uiteinden waarin je twee verschillende maten kunt afmeten. Wanneer je het uit de losse pols doet schenk je er toch vaak meer alchohol in dan je de volgende ochtend lief is weten wij uit ervaring. 


De barzeef
Pitjes, pulp of kruiden in de cocktail horen daar meestal niet. Een barzeef of strainer is een zeef die precies op je cocktailshaker past. Het wordt gebruikt om de cocktail te filteren en de ijsblokjes tegen te houden, zodat alleen de vloeibare cocktail in het glas terechtkomt.


De muddler
De muddler is een stamper die gebruikt wordt om kruiden, fruit, suiker of ijs fijn te stampen en te mengen. Hierdoor komen smaken en aroma’s vrij waardoor deze vermengen met de andere ingrediënten van de cocktail. Daarnaast kan het ook de textuur van de cocktail veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld fruit muddlet krijg je een troebelere textuur. 


Barlepel
Een barlepel is een lange dunne lepel die wordt gebruikt om de ingrediënten te roeren en te mengen. Het is handig om een barlepel te gebruiken in plaats van een gewone lepel omdat de lengte en de vorm ervoor zorgen dat je de ingrediënten makkelijker kunt mengen.


Het glas
Het juiste glas kiezen bij de cocktail draagt bij aan de smaak en sfeer die je neer wil zetten. Benieuwd naar wel glas je moet kiezen bij welke cocktail? Lees dan deze blog.

In cocktail land worden er continu nieuwe snufjes bedacht, die heel leuk zijn, maar wij adviseren om simpel te beginnen en uit te breiden als je de smaak te pakken hebt.

Ontvang de beste cocktails direct in je mailbox

+ een leuke korting voor je eerste bestelling