Welke cocktail schenk je in welk glas?

Als het gaat om het serveren van een vodka cocktail, is het juiste glaswerk net zo belangrijk als de kwaliteit van de drank zelf. Met Amsterdam Republic Premium Vodka zit je sowieso goed, het kiezen van het juiste glas draagt niet alleen bij aan de esthetische aantrekkingskracht van de cocktail, maar beïnvloed ook de smaak en het aroma.
Dus, welk glas moet je gebruiken voor een vodka cocktail? Het hangt af van het type cocktail en de sfeer die je neer wil zetten. Of in wat voor aangelegenheid je bent. Een martini glas en een dansende massa is geen goede combinatie. Maar welk glas voor waar of wat dan?

Hier een paar suggesties:

Martini glas
Een martini glas is waarschijnlijk het meest bekende glas voor het serveren van vodka cocktails. Het heeft een kegelvormige kom en een lange steel, waardoor het een elegante uitstraling heeft. De lange steel is er niet voor niets, je kunt het glas daaraan vastpakken zodat je cocktail niet warm wordt.
Dit glas is perfect voor, je raad het al, Vodka Martini, Vodka Margarita, Cosmopolitan en andere cocktails die geen ijs bevatten. Wij raden je aan om te gaan zitten met dit glas omdat je de cocktail nogal snel over de rand morst en dat is zonde.


Coupe glas
Een coupe glas heeft een brede, ondiepe en ronde kom met een korte steel. De vorm van het glas is ontworpen om de aroma’s van de cocktail te bevorderen en de kleur en textuur van de drank te accentueren zoals bij de Pornstar Martini. Een coupe glas is eigenlijk multifunctioneel. Je gebruikt het glas vooral voor cocktails die zijn bereid in een cocktail shaker en vervolgens door de zeef in het glas worden geschonken. Je kunt het glas dus gebruiken voor martini cocktails maar ook voor koffie achtige cocktails als de Espresso Martini en daiquiris. En welk glas ook geschikt is voor champagne cocktails? Juist, de coupe. Een voorbeeld van een champagne cocktail is de French 76.


Bloody Mary

Longdrink glas
En welk glas heb je waarschijnlijk gewoon in je hebt kast staan? Een longdrink glas, ook bekend als een highball glas, heeft een langwerpige vorm en is ideaal als je bijvoorbeeld moet muddlen. Ook is hij erg geschikt voor cocktails die ijsblokjes bevatten, zoals een Screwdriver, Blue Hawaiian of een Bloody Mary.


Tumbler glas
Een Tumbler glas, ook bekend als een Old fashioned glas of lowball glas, is een stevig, kort en breed glas die meestal wordt gebruikt voor whisky. Het glas is ook geschikt voor vodka cocktails die over ijs worden geserveerd, zoals een Pink Fetish, Pearl Harbor of Vodka Grapefruit. Het is van een stevig dik glas, kan tegen een stootje en er kan mee gedanst worden. En niet te vergeten, voor een pure vodka met alleen wat ijs is de tumbler een juiste keuze.


De keuze van welk glas je neemt hangt niet alleen af van het type cocktail maar ook van de sfeer die je wil creëren. Een elegante Martini glas is perfect voor een chique dinerfeest, terwijl een stevige Tumbler glas meer geschikt kan zijn voor een informele barbecue. Het belangrijkste is dat het glaswerk dat je kiest, de presentatie van je cocktail verbetert en bijdraagt aan de sfeer.

Tot slot, welk glas je ook neemt, pak voordat je begint met het maken en serveren van de cocktail een schone doek om je glazen op te poetsen. Een schoon, vlekvrij glas draagt niet alleen bij aan de presentatie (niemand wilt een glas dat er uitziet alsof het twee keer gebruikt is), maar het zal ook de smaak en het aroma van de drank niet verstoren.

Proost!

Ontvang de beste cocktails direct in je mailbox

+ een leuke korting voor je eerste bestelling

Een reactie op “Welke cocktail schenk je in welk glas?

  1. Pingback: Gereedschapskist van een Cocktailshaker Amsterdam Republic®

Reacties zijn gesloten.